26 december 2013

Inte helt strikt

Nu är det ett tag sedan jag bestämde mig för att börja äta paleo-kost. På det stora hela tycker jag att det har gått riktigt bra men jag har någon gång ibland gjort något avsteg. Redan från början beslöt jag mig för att inte bli helt fanatiskt i min strävan att äta strikt. Jag tycker det är så trist med människor som är fanatiska i vilket avseende det än månde vara. 

Eftersom det är jul har jag inte ätit helt strikt de senaste dagarna. Skulle tro att jag fått i mig nästan tre deciliter grädde i olika maträtter. Den mesta av grädden använde jag i en Jansons frestelse som jag ätit av under två dagar. Lite av grädden vispade jag igår tillsammans med kanel och åt med sharonfrukt som jag skurit i bitar. Kanelgrädde är suveränt gott tillsammans med sharonfrukt.

Något bröd har jag däremot inte ätit och jag tror att gluten är det som är mest viktigt att vara utesluta ur kosten. Mitt hembakta fröknäcke är ett mycket bra substitut för bröd så bröd klarar jag mig utan. Jag har även varit ”duktig” och inte ätit en enda godis än så länge. I morgon kommer mina barn och barnbarn hit så då blir det nog något litet avsteg då det gäller godis.

Jag har nämligen köpt lite godis…

20 december 2013

En dag kvar

Nu är det bara en dag kvar till vintersolståndet och sedan börjar vi äntligen gå mot ljusare tider igen! Närmare bestämt inträffar vintersolståndet klockan 18.11 i morgon. Det är alltså mindre än ett dygn kvar tills det vänder. Jag har alltid haft jobbigt med den mörkaste tiden av året och inte har det blivit mindre jobbigt med åren. Sedan jag blev sjuk har jag om möjligt blivit än känsligare mot mörker och kyla. Redan om några veckor kommer det att vara märkbart ljusare dagar och det ser jag fram emot.

En annan sak jag ser fram emot är min julledighet. Jag har bara en arbetsdag kvar tills den börjar. Tyvärr kan jag bara vara ledig en extra dag men en extra dag är bättre än ingen. Jag kommer trots allt att vara ledig sex dagar i ett sträck och det känns toppenbra. Nu under helgen hoppas jag att jag lyckas uppbåda ork till att göra det jag vill göra innan julen är här. Men skulle inte allt jag tänkt göra bli av så är det faktiskt inte någon katastrof. Det blir som det blir och det blir säkert bra ändå.

Trevlig helg!

18 december 2013

En vecka för tidigt

För mig hör doften av hyacinter till julen och jag tycker att blommorna är vackra. I år kommer jag att vara hemma till jul och då måste jag naturligtvis ha hyacinter. Jag brukar köpa lökar med knopp och plantera själv eftersom det blir betydligt billigare på det viset. Min plan var att blommorna skulle slå ut lagom till jul men den planen har spruckit rejält. Det hjälpte inte att jag ställde planteringen i sovrumsfönstret som är den svalaste platsen i min lägenhet. Visst är det fint och visst luktar det gott men det är en vecka för tidigt som det ser ut så här…

15 december 2013

Så här före jul

Nu har det gått en hel vecka sedan jag senast skrev något inlägg. Det beror inte på att jag har haft så mycket att göra så här före jul. Och det beror inte heller på att jag inte har haft något att skriva om. Anledningen är bara helt enkelt att det inte blivit av. För någon vecka sedan blev det bestämt att vi skulle ha en pepparkakshustävling på jobbet. I måndags kväll träffades vi som jobbar på min enhet i fikarummet på jobbet för att tillverka vårt bidrag. Vi började med att beställa mat och äta så vi skulle ha krafter för vårt arbete. Kreativiteten flödade och vi hade en jättetrevlig kväll tillsammans. På fredag klockan nio samlade alla i fikarummet och en jury bedömde de olika bidragen. Till vår stora glädje vann vi tävlingen med vårt bidrag som vi kallade för längtan.

 
Bilden på vårt bygge gör inte riktigt verkligheten rättvisa eftersom ljuset inte var helt bra och jag inte använde blixt när jag tog den.

8 december 2013

Så ovanligt pigg

De senaste tre dagarna har jag varit så ovanligt pigg och fylld av energi. Den här tiden på året brukar jag inte alls känna mig som jag gör nu. Jag vet förstås inte helt säkert men jag tror att det beror på att jag använder LDN. Märker inte någon skillnad på kroppen i övrigt men jag har både mer lust och mer ork än jag brukar ha. Värken i mina ben har i stort sett hållit sig borta sedan fjärde dagen och bara det är helt underbart. 

Igår satte jag upp julgardiner i köket men något mer julpyntande blir inte av förrän helgen före jul. Inte för att jag brukar pynta särskilt mycket men jag har några julpsaker jag brukar ta fram. Allt mitt pynt får plats i en tomkartong för kopieringspapper så då förstår du kanske hur lite jag har. Eller det där stämmer kanske inte riktigt. Jag har även en liten julbock och en liten gran med fiberoptik som inte får plats i kartongen. 

Det är redan helt mörkt ute och då tycker jag att det känns som om det är kväll fast klockan inte alls är särskilt mycket. Vid den här tiden på sommaren står solen högt på himlen och då tycker jag att det bara är mitt på dagen. Tänk så stor betydelse ljuset har. Vintern skulle inte kännas lika tung om det bara vore lite ljusare. Idag har det dessutom varit så kallt att jag inte har satt foten utanför dörren. Kyla tycker jag inte om!

4 december 2013

Fröknäcke


Idag har jag bakat ett fröknäcke som jag tycker är jättegott. Receptet kommer från en av mina Facebookvänner som äter LCHF-kost men det funkar precis lika bra när man äter paleo-kost eftersom det inte finns vare sig gluten eller någon mejeriprodukt i fröknäcket. Vill du prova att baka det så får du receptet här:

200 g solrosfrön
50 g linfrön
50 g sesamfrön
50 g hackade pinjekärnor
4 msk fiberhusk
1 tsk salt
5 dl vatten

Blanda allt och låt svälla 10 minuter. Bred ut på två plåtar klädda med bakplåtspapper. Skär i rutor innan gräddning. Grädda cirka 1 timme och 15 minuter i 160 grader.

Jag brukar göra halva satsen och den här gången hade jag ungefär hälften pinjekärnor och hälften pumpakärnor i mitt fröknäcke.