13 april 2013

Allra första skovet

När jag hde det visste jag inte att det var ett skov. Jag var 25 år och väntade mitt första barn. Det var sommar och semester och jag och det väntade barnets far var på besök hos mina föräldrar. På kvällen satt jag i soffan i vardagsrummet och tittade på tv. Jag satt och stickade på en liten babykofta som barnet jag hade i magen skulle ha på sig när det var dags att åka hem från BB. Då jag reste mig upp för att gå till badrummet kände jag mig vimmelkantig på ett sätt jag aldrig känt tidigare. Min första tanke var att det berodde på att jag suttit stilla lite väl länge. Att jag känt mig lite yr när jag rest mig upp hastigt hade jag varit med om tidigare.

Den här gången ville inte yrseln ge med sig som den brukade göra. Det var ganska sent på kvällen och jag sa ingenting till de andra men jag stannade inte uppe så länge till. Vi åkte hem någon dag senare och sen reste vi på ett kort besök till min mans äldsta bror. Tanken var att bland annat att vi skulle passa på att köpa lite babykläder men så blev det inte. Min yrsel tilltog och jag var mest tvungen att ligga under besöket hos min mans bror. Vi stannade inte så länge som vi tänkt och när jag kom hem ringde jag och fick en läkartid. Läkaren menade på att jag hade drabbats av virus på balansnerven.

Min semester tog slut och i stället för att börja jobba blev jag tvungen att sjukanmäla mig och stanna hemma. Eftersom det här är ganska länge sedan minns jag inte tidsaspekten helt klart men jag tror att jag började jobba efter en vecka hemma och då hade jag bara två veckor kvar innan jag skulle gå på min föräldraledighet. Yrseln hade avtagit en del och ungefär två månader efter den börjat kände jag mig bra igen. Något år efter jag fick min MS-diagnos började jag fundera på om detta virus på balansnerven i själva verket var mitt allra första skov. Så sent som för fyra år sedan tog jag upp frågan med en neurolog. Han bekräftade min misstanke.

Det var det allra första skovet. Sjukdomen var sedan tyst i mer än sju år innan den slog till med full kraft…

6 kommentarer:

 1. Ja, graviditeter kommer ofta upp när man pratar om MS. Efter min första graviditet fick jag plötsligt massor av allergier. Katt, mat och pollen. Under min andra graviditet kände jag också av olika MS symptom (har jag förstått nu efteråt)och när min dotter var 9 månader bröt min MS ut helt.
  Vi skulle jättegärna skaffa ett tredje barn, men det vågar vi inte helt enkelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår att ni inte vågar skaffa fler barn efter det du varit med om. Antagligen har vissa hormoner ett finger med i spelet då det gäller MS. Det är fler kvinnor än män som får sjukdomen och den verkar ofta lugna ner sig när man blir äldre. Immunförsvaret fungerar dessutom lite annorlunda när man är gravid...

   Radera
 2. Hej!

  Yrseln som du beskriver som ditt första skov sitter jag med här just nu och en ny ms diagnos i handen. Det blir lätt att få ihop pusselbitarna när man har facit i handen på vad man egentligen har, vilken diagnos. Fast det är svårt att veta vad som är ett skov och vad som inte är det i alla fall tycker jag. Antar att det är något man lär sig med tiden...

  Ha en trevlig fortsättning på helgen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite svårt att veta vad som är ett skov och att förstå att det är just det när det börjar. Hoppas din yrsel ger med sig och önskar dig med en fortsatt fin helg!

   Radera
 3. Hej! När jag fick min diagnos nov-11 så hade jag också yrsel. Fruktansvärt jobbigt. Men jag och läkaren har kommit fram till att jag måste haft skov redan som 18åring då jag hade droppfot under ca 2 veckor. Idag är jag 27år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom du är så ung som du är så kanske du kommer att få uppleva att det kommer ett bodemedel mot sjukdomen :-)Under tiden hoppas jag du mår så bra som du bara kan!

   Radera