20 juni 2013

Om D-vitamin

Jag har tagit tillskott av D-vitamin i flera år. Började med det efter att jag hade sett ett mycket intressant tv-program om detta viktiga vitamin. I vintras publicerade två läkare och forskare i Umeå en studie där de bland annat kommit fram till att en högre halt D-vitamin i blodet verkar ha en skyddande effekt mot MS. För övrigt nämndes just MS även i det tv-program jag sett några år tidigare. När jag träffade min neurolog i mitten av januari bad frågade jag om jag kunde få D-vitamin på recept och det fick jag till min glädje. Det blir betydligt billigare än att köpa kosttillskott själv.

När jag var på ett läkarbesök för drygt ett år sedan bad jag om att få ta ett blodprov för att kontrollera halten av D-vitamin i mitt blod. Jag ”skyllde” på att jag tog kosttillskott och att jag var rädd att få för hög halt i blodet. Tydligen innebär det ingen större risk men det kanske han inte kände till. När svaret kom visade det sig att jag hade 131 nmol/l och eftersom jag läst mig till att 75-250 nmol/l är en bra nivå så blev jag nöjd med resultatet. Till saken hör att jag då hade tagit 4000 ie D3 under hela vintern. Den ordination jag fick på mitt recept var 21 droppar i veckan vilket motsvarar 2000 ie/dag. På eget bevåg tog jag istället 25 droppar per vecka. Det är ju inte mycket mer än jag ordinerats och mindre än jag tagit tidigare.

För en tid sedan var jag på ett läkarbesök och bad om att få ta ett nytt blodprov för att kolla min nivå. Först idag fick jag ett brev med provsvaret. Den här gången hade jag 101 nmol/l så det var lägre än förra året men jag har i alla fall ingen brist med det värdet. Förra veckan när jag min moster var på besök hos mig och hjälpte mig att rensa i röran i mina förråd gick jag igenom en del papper. Då hittade jag brevet med en förfrågan om att mitt blodprov som sparades i biobanken vid universitetssjukhuset i Umeå skulle få användas i en forskningsstudie. Då såg jag att det var precis den studie som visade att D-vitamin kan skydda mot MS.

Vid tillfälle ska jag ringa till Umeå och höra om de kan tala om för mig vilken halt av D3 jag hade i mitt blod 1992. Det är förstås inte säkert att resultatet av de tester som gjorts på mitt blod är sparat på så sätt att det går att få ett svar men det skulle vara himla intressant att få veta det. Själv är jag tämligen säker på att jag har haft brist under större delen av mitt liv då jag aldrig varit särskilt förtjust över att vistas i solen. Inte för att det kommer att ändra på något men jag vill ändå veta hur det såg ut det år då min sjukdom slog till med full kraft. Det var i ett helt annat liv känns det som…

4 kommentarer:

 1. Det svaret bara måste du ju få. Det är så intressant för oss alla.
  Jag äter högre doser än du gör och det verkar som att fungerar.
  Önskar dig en trevlig midsommar!
  Varma kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är helt säker på att jag får svar på min fråga bara de sparat resultatet så att det är personanknutet. När jag har kollat upp det hela kommer jag att skriva om det här på bloggen.

   Önskar dig en trevlig midsommarafton!
   Kram

   Radera
 2. Jag har börjat att äta D-vitamin först nu & undrar om det verkligen kommer att göra ngn verkan i min redan sjuka kropp & jag har läst att MS patienter ska äta upptill 4000 IE vet ej vad IE står för men förstår att det är mycket.
  Jag äter omega3 med D vitamin så det är kanske inte så mycket IE.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om vi inte blir friskare av att ta D-vitamin så kan det tänkas att det gör att vi försämras mindre eller i alla fall långsammare så jag tänker fortsätta att ta det. IE står för Internationella Enheter och man mäter även D-vitamin i mikrogram som förkortas µg. 4000IE är 100µg.

   Radera