21 maj 2014

D-vitaminnivå

För ett par veckor sedan tog jag för tredje gången på tre år blodprov för att kontrollera och igår när jag var på ett läkarbesök på Hälsocentralen fick jag svaret på mitt senaste prov. Med tanke på att jag tar tillskott av D3 blev jag mycket förvånad när jag fick besked om att min D-vitaminnivå har sjunkit och att jag bara låg på 77 nmol/l. Det är lite drygt ett år sedan förra provet och då hade jag 101 nmol/l och året innan det hade jag 131 nmol/l. Första gången jag fick göra testet bad jag om det med anledning av att jag tog tillskott på eget bevåg och den gången sade jag att jag var oroligt för att jag tog för mycket, vilket var en vit lögn eftersom jag inte alls var orolig för det. Anledningen till min lilla lögn var att jag hade hört att det kan vara svårt att få ta det här provet.

Vid den tid då jag tog mitt första prov tog jag 4000ie D3 per dag. I januari förra året fick jag Detremin på recept av min neurolog och då löd ordinationen på 21 droppar i veckan vilket motsvarar 2000 ie per dag. Då D-vitamin är ett fettlösligt vitamin behöver man inte ta det varje dag utan det går hur fint som helst att ta det en gång i veckan. Med 77 nmol/l har jag inte brist men jag tycker ändå att det är lite bekymmersamt att jag ligger så lågt så nu kommer jag att öka på mitt tillskott framöver. Många anser att man bör ligga på mellan 125 och 250 nmol/l när man har MS men frågan är om det finns någon läkare som kan bekräfta att det verkligen är så?

2 kommentarer:

  1. Ja, det lät väldigt lågt. Vården har väldigt låga gränsvärden... Runt 200 har jag hört av både Kostdoktorn och dr Wahls kan vara ett bra riktvärde. Har testat mig två gånger och ligger på lite över 200. Kanske snart dax att testa igen. Jag tar 5000 IE om dagen året runt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker också att 77 är väldigt lågt även om det inte räknas som direkt brist. Kommer definitivt att ta mer tillskott en tid framöver...

      Radera