8 oktober 2013

Att låta bli gluten med mera

Idag hörde jag på radion att de pratade om att det är många fler som är glutenintoleranta nu än tidigare och att de som får konstaterad intolerans är äldre nu än tidigare. När jag kom hem från jobbet gjorde jag i vanlig ordning kaffe och satte mig i soffan med mitt kaffe och min iPad. När jag gick in på Facebook tog det inte lång stund innan jag hittade en länk till en artikel i DN som handlade om just detta. Jag läste artikeln med stort intresse eftersom jag försökt undvika gluten ganska länge. Ingen enkel sak för en bröd älskare som jag. Har testat ett par recept på fröknäcke och de blev goda. Har även hittat några recept på annat ”bröd” av paleo-typ så det borde kunna funka. De andra recepten är på mjukt ”bröd” så det ska bli spännande att testa.

För ett tag sedan bestämde jag mig för att göra en kostomläggning. Det jag har tänkt mig är att efter bästa förmåga ska äta paleo-kost.  Har hittat en blogg som heter Under vårt tak där det finns massor av fina recept. Bloggen ger inspiration och sen kan man alltid experimentera lite själv när man väl har ett recept att utgå ifrån. Att utesluta sådant som innehåller gluten är ganska enkelt. Vad som däremot är svårt är att aldrig få i sig något med gluten så jag har bestämt mig för att inte vara helt fanatisk då jag inte har någon konstaterad glutenintolerans. Gör den här förändringen för att må så bra i min MS som jag bara kan. Äter man paleo-kost ska även mjölkprodukter uteslutas och det är det som känns jobbigast. Jag älskar ost och har verkligen kämpat för att låta bli det. Men det har gått över förväntan bra även om jag fuskat med lite ost då och då.

En annan sak jag har svårt att låta bli helt är Turkisk yoghurt. Den är ju himla god. Grädde har jag aldrig använt mycket av men crème fraiche har jag brukat köpa en burk av nästan var och varannan vecka. Så lite problem kommer jag nog att få framöver. I söndags gjorde jag en köttgryta där jag använde kokosmjölk istället för grädde och det blev jättegod. För ett tag sedan läste jag att man kan göra en variant av yoghurt på kokosgrädde så det har jag tänkt prova. När man gör den använder man innehållet i en kapsel med probiotika som bakteriekultur. Det ska bli intressant att smaka och när jag gjort det kommer jag att skriva ett utlåtande här på bloggen. Som synes har jag en hel del på gång. Det här kommer jag att skriva mer om!

4 kommentarer:

 1. Jag har funderat på det här med kost med....och nu är maken inne på att vi ska testa laga några LCHF recept. Så måste kolla om jag kan hitta några såna till nästa gång vi handlar.

  SvaraRadera
 2. Jag letar recept på nätet och sparar ner de jag tycker verkar bra för att ha dem lättåtkomliga. LCHF har jag aldrig ens funderat på att prova eftersom de flesta som kör den varianten använder en massa feta mjölkprodukter och jag vill inte göra det. Önskar dig lycka till

  SvaraRadera
 3. Lotta Enocsson14 oktober 2013 08:48

  Jag vill gärna tipsa om dessa böcker som givit mig och min familj enormt mycket: www.kunskapskällan.se (med "ä" i webbadressen)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för adressen Lotta! Jag ska ta och titta vad jag hittar där :-)

   Radera