24 januari 2013

D-vitamin på recept

Den senaste tiden har det mer eller mindre haglat nyheter om D-vitamin. Först var det forskningsrönen om att brist på D-vitamin kan öka risken att utveckla MS. Sen var det skriverier om att man inte kan lita på att halten D-vitamin som står på förpackningen stämmer med verkligheten. Nu senast har jag läst om hur vanligt det är med D-vitaminbrist hos barn. Det dagliga intag som Livsmedelsverket rekommenderar i dagsläget är lågt. Tydligen är det allt för lågt för oss som bor på nordligare breddgrader. Rekommendationen kommer vad jag förstått att höjas snart men det blir förmodligen inte till så hög dos som vi egentligen behöver.

Jag började med tillskott efter jag sett ett tv-program om hur viktigt detta vitamin är och att det med största sannolikhet har betydelse vid en rad sjukdomstillstånd. Kruxet är att det inte är så lätt att märka att man har brist på D-vitamin. Det tillskott jag tar varierar mellan 2000 och 4000 IE per dag. I våras när jag var på ett läkarbesök berättade jag att jag tar tillskott och frågade om jag kunde få ta ett blodprov för att kolla att jag inte hade för hög halt i blodet. När provsvaret kom visade det sig att jag låg på 131 nmol/l och det tyckte jag lät helt perfekt. Jag har alltså fortsatt att ta mitt vitamintillskott på samma sätt som tidigare. Mindre under den tid jag får sol på kroppen och mer när jag inte får sol på mig.

För någon vecka sedan läste jag på en blogg att det finns receptbelagda D-vitamin droppar och tänkte att det skulle vara perfekt för mig. Förra veckan när jag vari iväg och fick min Mabthera-behandling passade jag på att fråga om jag kunde få ett recept utskrivet och visst fick jag det. Igår var jag till apoteket och hämtade ut mina droppar. Den ordination jag har fått av min neurolog är att jag ska ta 21 droppar i veckan. Jag har räknat ut att det blir 14000 IE per vecka och det motsvarar en kapsel per dag av det tillskott jag har tagit tittills. När mina kapslar är slut ska jag börja ta dropparna efter den ordination jag fått och när jag har gjort det en tid ska jag ringa vårdcentralen och be att få ta ett nytt blodprov.

6 kommentarer:

 1. Vad bra att du lyckats få D -vitamin på recept!

  Jag tycker också att det är viktigt att testa sig när man tar tillskott, så man har rätt mängd och inte bara tror att man gör något bra.

  Jag äter 5000 IE/ dag (35 000 / vecka) och var och tog blodprov för någon månad sedan.

  Jag låg på 227 nmol/ L, vilket är helt perfekt om man lyssnar på Kostdoktorn eller Dr. Terry Whals.

  Vårdens riktvärden är löjligt låga. Allt över 75nmol/l är normalt enligt dem.
  Det låter som om du hittat en bra läkare som inte följer de föråldrade råden :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst att man bör ha mellan 125 och 250 nmol/l så både du och jag har värden inom "rätt" intervall. Jag är väldigt nöjd med min nya neurolog. Hade inga problem att få recept på 4-aminopyridin av honom efter jag provat Fampyra med god effekt. Tyvärr nekade APL att leverera efter den första förskrivningen som var på 2 x 2 kapslar. Efter receptet ändrades till 1 x 2 kapslar var det inget problem att få dem. Hämtade 2 nya burkar i onsdags :-)

   Radera
 2. Så bra att du fick det på recept. Vi behöver de där dropparna. Jag har lovat sponsra mina barn med D-vitaminer:).
  kram

  SvaraRadera
 3. Svar
  1. Det var toppen och jag är glad att jag har en så bra neurolog numera.

   Radera